Met mijn 2 oudere zussen spelen met ons eerste poppenhuis, 1953

zondag 19 juni 2011

Montpellier 18 en 19 juni 2011

18 juni 2011

Om half 10 waren we weer bij André en Danielle en na de koffie zijn we naar de markt in Sommiere gegaan. Sommiere is een heel oud stadje en in oktober loopt het riviertje vaak over tijdens storm en staat het water in een heleboel straten tot aan de tweede verdieping. Dit gebeurt niet af en toe maar bijna jaarlijks.
Nadat we de boodschappen thuisgebracht hadden was er in de buurt een feestje aan de gang waar we iets gedronken en gegeten hebben. Dit soort buurtfeestje organiseren ze ieder jaar zodat iedereen uit de buurt op de hoogte is van het wel en wee van de families en de kinderen. Deze feestjes beginnen tegen lunchtijd en gaan door tot ’s avonds laat. Tussendoor wordt er wat jeu de boules gespeeld en veel gekletst.  Er was toevallig een Nederlandse jongen op bezoek bij één van de buren als uitwisselingsweekend tussen Heidelberg (waar hij stage loopt) en Montpellier in het kader van rugby dat hier erg populair is. Na de lunch met heerlijke paté, worstsoorten en een salade  zijn we naar Montpellier gereden. Geparkeerd op een transferium en met de tram verder de stad in. Ze hebben ons eerst het oude gedeelte laten zien en daarna het nieuwe. Overal gezellige terrasjes en pleintjes met allerlei activiteiten zoals beach volleybal. Ook was er een optocht van motoren als protest tegen de nieuwe regel dat ze gele vestjes moeten gaan dragen. Ook de faculteit geneeskunde is erg beroemd in Frankrijk, één van de meest gerenommeerde in het land. Deze is al opgericht in 1220, kun je nagaan hoe oud hij al is.
Na een flinke wandeling zijn we even neergestreken op een terrasje voor een glaasje Perrier waarna we verder gewandeld zijn naar de tram die ons weer terugbracht naar de auto.
Als hoofdgerecht kregen we ronde courgettes gevuld met kip, broodkruim en kruiden en overgoten met een bruine saus. In Nederland hebben we nog nooit deze courgettes gezien maar ze waren heel smakelijk.
Deze avond zijn we niet laat naar huis gegaan omdat we aardig moe geworden waren van deze dag.
Wat ons trouwens opvalt in Frankrijk is dat er overal, en dan bedoelen we ook overal, verkeersdrempels liggen. Als wij al denken dat wij er veel hebben moet je hier eens rond gaan rijden, heel irritant. Ieder dorpje of stad heeft tientallen drempels liggen, ook heel vervelend als je hier met de caravan overheen moet.
 marktkoopman  in Sommiere
 Buurtfeestje
 het oude Montpellier
 een enorme magnoliaboom
 Monpellier
 het nieuwe Montpellier
 protest van motorrijders

19 juni 2011
Omdat het zondag was zijn we wat later gestart en allereerst zijn we naar restaurant Chez Julie gereden in Bouzigues waar we heerlijk gegeten hebben. Zondag is voor veel Fransen dè dag om uit eten te gaan en dan ook nog tussen de middag. Het was echt een visrestaurant en we begonnen met tapa’s, verse ansjovis in citroensaus en gemarineerde inktvis. Als voorgerecht gemarineerde mosselen en slakken en als hoofdgerecht pasta met fruits de mer, allemaal even lekker. Daarbij een Pic-Poule witte wijn, allen André mocht niet drinken, hij moest rijden.
Na de maaltijd zijn we naar Sète gereden alwaar we eerst het graf van George Brassens bezocht hebben en daarna een wandeling langs de haven gemaakt hebben. Er waren daar boten (goutes) waarbij er mannen op de punt staan en men moet proberen je tegenstander eraf te duwen met een stok. Je zou het kunnen vergelijken met ridders die elkaar van een paard moeten stoten.
Toen terug naar huis waar Chris, André en Danielle gezwommen hebben in hun eigena zwembad.
Morgen en dinsdag hebben we 2 reisdagen van ruim 300 km. per dag omdat we woensdagavond in Monthou-sur-Bièvre moeten zijn voor het concert van I Muvrini waar ik enorm naar uitkijk.
 tapa's
 slakken
 pasta met fruits de mer
 graf van George Brassens
 de "bootgevechten"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten